Trudnoća i trbušni ples

Orijentalni ples može se pohvaliti dugom poviješću, a njegovi počeci vežu se za pripremu žena za porod. Tijekom trudnoće žena prolazi kroz najintenzivniji period svog života. Mnoge tjelesne i mentalne promjene su neizbježne te ih je važno prihvatiti  i iz njih izvući ono najbolje.

Prije bilo kakvih aktivnosti i vježbi tijekom trudnoće, naravno, uz uvjet da je trudnoća uredna i bez komplikacija, potrebno je zatražiti suglasnost liječnika.
Redovnim vježbanjem tijelo se lakše prilagođava promjenama, a prije svega, povećanju  tjelesne težine te promjenama u pokretima i ravnoteži tijela.

Trbušni ples poznat je kao jedan od najstarijih plesova koji se još u drevnim vremenima koristio kao priprema za porod te je zbog svoje povijesti poznat kao jedinstveni oblik prenatalne pripreme.
Svi pokreti bokova trebaju biti nježniji, a tempo pokreta na razini ugode. Nagli pokreti koji bi mogli naštetiti mami i bebi se ne rade.

Danas se stručnjaci slažu kako su pokreti bokova, a posebno kružni pokreti, izvrsni za jačanje mišića zdjelice i trbušne šupljine koji sudjeluju u porodu, a istovremeno ih i opuštaju.

Krugovi bokova nisu specifični samo kod orijentalnog plesa već ih nalazimo u mnogim starim, autohtonima plesnim formama poput havajskog i maorskog plesa.

Kružni pokreti bokovima povezani su s ritualima porođaja, stoga ne čudi i njihov značaj u orijentalnom plesu.

Na satovima prenatalnih vježbi izvodi se sličan pokret poput “deve” jer se vjeruje kako je koristan za poticanje optimalnog položaja fetusa  te važan pokret tijekom poroda.

Sve je češće mišljenje da se žena koja uspijeva stegnuti neke dijelove svog tijela, dok u isto vrijeme opušta sve ostale mišiće, može bolje usredotočiti na mišiće koji sudjeluju u porodu.  Zategnuti trbušni mišići i prirodni zategnuti bokovi, koji su slični “ljuljanju zdjelice” koje se uči tijekom prenatalnih tečajeva, uče trudnicu kako pomicati zdjelicu.

Isto tako, izolacije mišića također se smatraju vrlo korisnima tijekom poroda.

Mnogi liječnici, uz uvjet da je u pitanju zdrava trudnoća, potiču trudnice na bavljenje orijentalnim plesom jer smatraju kako ples ima sljedeće prednosti:

  • Jačanje mišića zdjelice
  • Jačanje trbušnih mišića, a posebno onih koji se koriste prilikom porođaja, a čime se olakšava proces poroda i oporavka
  • Opuštanje tijela
  • Poboljšanje samopoštovanja
  • Pravilno držanje
  • Održavanje opće kondicije
  • Poboljšan osjećaj ravnoteže
  • Ublažavanje bolova u leđima
  • Bolja socijalizacija

U prilog ovim tvrdnjama ide i zapis američke orijentalne plesačice Morocco koja je  1967. prisustvovala ritualu poroda u berberskom plemenu. Zabilježila je kako su žene u šatoru plesale oko buduće majke, izvodeći “deve” i “belly flutter”. Rodilja je bila opuštenija i dok je rađala svoju bebu pokretala je tijelo na sličan način kao i žene oko nje.

Orijentalni ples svojim pokretima pogoduje ženama u svim životnim dobima, prije svega jer pokreti prate liniju ženskog tijela i vrlo su prirodni. Uz mnoge dobrobiti za tijelo, od izuzetne je važnosti za trudnice  jer im olakšava porod i vrlo brzo vraća u formu. Osim plesa kojim ciljano djelujemo upravo na mišiće koji će biti potrebni za vrijeme poroda, veliku važnost imaju i vježbe disanja. Pravilno disanje općenito nam pomaže da postignemo osjećaj smirenosti i smanjimo djelovanje stresa.

Ipak, najveća snaga ovo plesa leži u njegovoj sposobnosti preobrazbi žena u samosvjesne i samopouzdane osobe.