Romski plesovi

Romski ples je najviše utjecaja imao na turski stil, ali je prije svega specifičan po tome što se romski plesovi razlikuju od zemlje do zemlje. Tijekom seljenja Romi su preuzimali folklorne elemente plesova naroda sa kojima su dolazili u doticaj. Postoji mnoštvo varijanti ovog plesa poput: turskog Roman havasi, ruskog, mađarskog, rumunjskog, vojvođanskog, balkan belly (fuzija balkanskog i turskog romskog)…

Obilježja tradicionalne odjeće Roma od Istoka pa sve do Balkana su cvijeće i crvena boja koja je simbol ljubavi.  Nose se dimije, ogromne marame s dugim resama, košulje širokih rukava vrlo često ukrašene čipkom. Žene nose zlatni nakit, prije svega puno narukvica i velike naušnice u obliku ringova. Šarene romske suknje s volanima danas su pravi modni trend!

Romi su oduvijek privlačili pažnju svojim nomadskim načinom života, životom u čergama, slikovitim nošnjama, gatanjem , ali i vještini plesanja.

U romskim plesovima pleše se opušteno, veselo, uz puno pljeskanja rukama, a poželjno je unijeti što više dramaturgije u samu izvedbu jer se time plesač trudi prikazati pravi romski način plesa, zabave, života i slobode kojoj su oni oduvijek težili. Što opuštenije, to bolje!