Kostimi

Kostimi kakve danas vidimo nekada nisu postojali i plesačice su bile pokrivene. S novim vremenima, utjecajem turista i komercijalizacije, kostimi poprimaju današnji izgled. 1920-ih godina Badia Masabni, vlasnica prvog egipatskog glazbenog kasina (Casino Badia), kreirala je novi model, potaknuta potrebom za privlačenjem turista. Od nje potječe ideja o dvodjelnom kostimu . 30-ih godina kostim dobija ime “bedlah” što znači uniforma i karakteriziraju ga suknja i grudnjak ukrašeni perlama i novčićima.

Egipatski kostim

egipatskiEgipatski kostim karakterizira najčešće uska suknja, često sirena kroja, a ako je široka onda je to puni krug. Suknje imaju jedan ili dva proreza zbog lakšeg kretanja. Kostimi se ukrašavaju različitim nakitom. Od 1950-ih u Egiptu je zabranjeno plesati otkrivenog pupka pa plesačice osmišljavaju dodatak kojim ga prekrivaju.

 

Turski kostim

turskiTurski kostim karakterizira veća nakićenost od egipatskog s mnoštvom ukrasa, perli, novčića, dukata, blještavog kamenja. Duboki izrezi na suknjama i nošenje nisko na kukovima odaje veću izazovnost kroja.
Ponekad je teško razlikovati ova dva kostima, posebno stoga što kod oba stila postoje kostimi koji se ukrašavaju resama. Ali ipak, razlike postoje jer kod turskog resice na pojasu čine znak “V” i na gornjem dijelu postoji više resa nego kod egipatskog.

Tribal

tribalTribal kostimi najrazličitiji su od svih, kao i sam ples. Grudnjaci i pojasevi se često ukrašavaju ogledalcima, ali i svim ostalim ukrasima. Suknje su najčešće široke i sliče romskima. Karakteristika tribal kostima jest njihova unikatnost, jer nijedna plesačica čak i ona koja pleše u grupi nema identično ukrašen kostim kao ostale.

Melaya leff

melayaMelaya leff kostim sastoji se od uske kratke haljinice prepune volana na kraju suknje i na rukavima. Materijal koji se koristi je lagan i svjetlucav, a neizostavan dio je naravno, vuneni šal crn u osnovi, ali našiven i ukrašen dukatima u boji. Plesačice plešu u štiklama.

Shaabi

shaabiShaabi kostimi nemaju određenih pravila kakvi moraju biti i odabir odjeće je na plesačicama. Često se pleše u trapericama i kratkoj top majici. Preko hlača plesačice vežu marame sa dukatima.

Fallahi

fallahiFallahi kostimi su tradicionalne duge haljine galabeye koje pokrivaju cijelo tijelo. Glava je pokrivena velom, ali lica su otkrivena.

ROMSKI

romski_irenaRomski kostimi razlikuju se od zemlje do zemlje i od plesačice do plesačice, baš kao i same podvrste ovoga plesa. No svi su bogati materijalom, volanima, čipkom i ukrasima, cvijećem i dukatima.

Saiidi

saiidiSaiidi kostim obilježava duga svjetlucava haljina do gležnja, ravnog ili jako uskog kroja sa zvonastim rukavima. Oko struka se veže marama sa dukatima.