Orijentalni ples

Orijentalni plesovi koji podrazumijevaju plesne stilove Srednjeg i Bliskog istoka, svojom izvedbom i poviješću oduvijek privlače veliku pažnju.

Istina je da je pod utjecajem Zapada ovaj ples izgubio na izvornosti i prilagodio se turističkim potrebama, njihovim očekivanjima te efektima scenskog nastupa, ali umjetnička forma orijentalnih plesova traje usprkos promjenama i prilagodbama nekim novim vremenima.

Postoji mnogo podvrsta, odnosno, stilova ovog plesa, a najpoznatiji su egipatski i turski stil.

Egipatski stil plesa odlikuju opušteniji i naglašeniji pokreti kukovima te mekani i ženstveni pokreti ruku koji pokazuju žensku figuru. Sastavni dio ove vrste plesa koji ga čini još ljepšim su elementi baleta. Egipćani cijene emocije koje plesačica uspijeva prenijeti na publiku te mnogi od njih smatraju kako je plesačica sve bolja s godinama jer je zrelija i više posvećena ljeposti plesa i izvedbe. Poznate egipatske plesačke legende su Samia Gamal, Tahiya Karioka, Naima Akef. Zahvaljujući egipatskom koreografu Mahmoudu Redi, u ovaj stil plesa uvode se elementi baleta.

Turski stil plesa je veseo, energičan i samim time dosta zahtjevan. Odlikuju ga veliki i žustri pokreti, a može se vidjeti dosta okreta, ali i plesa na podu.  Turske plesačice prve su koje su započele s plesom u štiklama. Turisti koji posjećuju ovu zemlju ili imaju prilike vidjeti ovu vrstu plesa jako ga vole jer je zamaman,  a plesačice obučene u kostime s puno proreza, često i s vrlo malo materijala. Autentični turski stil pleše nekolicina plesačica kao Selma Yildiz, Eva Cernik, Tulay Karaca i Nesrin Topkapi.