Riječ dvije o fuzijama

Moderna vremena donijela su promjene u svim plesnim stilovima pa tako i u svijetu orijentalnih plesova. Kako je i sam orijentalni ples tijekom vremena razvio puno svojih podstilova i u svoje izvedbe unio novosti, u kontaktu s drugim plesovima došlo je do spajanja dvaju ili više vrsta plesova u tzv. fuzije. Fuzija predstavlja spoj dvije različitosti i tako nastaje plesni stil koji nudi bezgranično mogućnosti za kreativnost kao i korištenje svih glazbenih podloga. Baza je vaš matična, odnosno, glavna plesna forma, a sve ostalo je nadogradnja elementima drugih plesova.

Fuzije su postojale i prije današnjih vremena. Radili su ih Badia Masabni i Mahmoud Reda te stvarali izvrsne kombinacije stilova. Ono što fuzije čini interesantnima je kreativnost i energija koja se njima može stvoriti. To može biti kombiniranje sa salsom, tangom, baletom, suvremenim plesom, jazz danceom, romskim plesom, sa hip hop glazbom…

Zbog toga bi fuzisti trebali imati široku plesnu edukaciju i dobro poznavati svoj bazični ples, a potom izučiti drugi ples koji kombiniraju, kako bi sve to mogli povezati u tehnički točnu i zanimljivu izvedbu na pozornici. Najveća zamka fuzija je površnost učenja stilova te nejasan cilj, odnosno, priča koju isplesavamo u koreografiji. Stilovi koje kombiniramo zahtijevaju učenje, ako ne cijelog plesa, jer za to često niti nema dovoljno vremena, onda tih par pokreta koje ste odabrali kao dodatan efekt. Svaka površnost izložena je kritici i s punim pravom, jer nepoznavanje stilova koji se isplesavaju mogu ne samo pokazati plesno i koreografsko neznanje već i uvrijediti poznavatelje plesnog izričaja kojim se služite. A to vjerujem nijednom plesaču svakako nije cilj!

Ples je živ organizam te se plesno uvijek nadograđujete i rastete.  On se mijenja, raste i stvara predivne kombinacije. Fuzija može obogatiti vaš plesni izričaj, učiniti vas prepoznatljivim i zanimljivim na sceni,no kako je u svakom plesu granica između dobrog i lošeg mala, potrudite se biti što bolji u svom bazičnom plesu  te izdvojite dovoljno vremena kako biste izučili onaj drugi, čije ćete plesne korake upotrijebiti u zajedničkoj fuzijskoj kombinaciji. Energija koju ćete pritom stvoriti donijet će savršen spoj.