Orijentalne fuzije: tanka je granica između dobrog i lošeg

Moderna vremena donijela su promjene u svim plesnim stilovima pa tako i u svijetu orijentalnih plesova. Kako je i sam orijentalni ples tijekom vremena razvio mnogo stilova i u svoje izvedbe unio nove elemente drugih plesova, tako je došlo do spajanja dvaju ili više vrsta plesova u tzv. fuzije. Kako je fuzija spoj dvije različitosti, nastaje plesni stil koji nudi bezgranično mogućnosti za kreativnost kao i korištenje svih glazbenih podloga. Baza je vaš ples, za koji se pretpostavlja da ste ga kvalitetno usvojili, a sve ostalo nadogradnja elementima drugih plesova.

Fuzije su postojale i prije današnjih vremena. Radili su ih Badia Masabni i Mahmoud Reda te stvarali izvrsne kombinacije. Ono što fuzije čini interesantnima je kreativnost i energija koja se njima može stvoriti. To može biti kombiniranje sa salsom, tangom, baletom, suvremenim plesom, jazz danceom, romskim plesom, hip hop glazbom…

Zbog toga bi fuzisti trebali imati široku plesnu edukaciju i dobro poznavati svoj bazični, a potom izučiti drugi ples koji kombiniraju, u cilju povezivanja u tehnički točnu i zanimljivu izvedbu na pozornici. Najveća zamka fuzija je površnost učenja stilova te nejasan cilj, odnosno, priča koju isplesavamo u koreografiji. Stilovi koje kombiniramo zahtijevaju učenje, ako ne cijelog plesa, jer za to često niti nema dovoljno vremena, onda tih par pokreta koje ste odabrali kao dodatan efekt. Svaka površnost izložena je kritici i s punim pravom jer nepoznavanje stilova koji se isplesavaju mogu ne samo pokazati plesno i koreografsko neznanje već i uvrijediti poznavatelje plesnog izričaja kojim se služite. A to vjerujem nijednom plesaču svakako nije cilj!

Ples je živ organizam te se plesno uvijek nadograđujete i rastete.  On se mijenja, raste i stvara predivne kombinacije. Fuzija može obogatiti vaš plesni izričaj, učiniti vas prepoznatljivim i zanimljivim na sceni, no kako u svakom plesu, granica između dobrog i lošeg je tanka, stoga budite jako dobri u svom bazičnom plesu  te izdvojite dovoljno vremena kako biste izučili onaj drugi, čije ćete plesne korake upotrijebiti. Energija koju ćete pritom stvoriti donijet će savršen spoj.