Stilovi i podstilovi

Postoji mnogo podvrsta ovog plesa, a najpoznatiji su egipatski i turski stil. Egipatski stil plesa odlikuju opušteniji i naglašeniji pokreti kukovima te mekani i ženstveni pokreti ruku koji pokazuju žensku figuru. Sastavni dio ove vrste plesa koji ga čini još ljepšim su elementi baleta. Egipćani cijene emocije koje plesačica uspjeva prenijeti na publiku te smatraju da je plesačica sve bolja s godinama. Poznate egipatske plesačke legende su Samia Gamal, Tahiya Karioka, Naima Akef. Zahvaljujući egipatskom koreografu Mahmoudu Redi, u ovaj stil plesa uvode se elementi baleta.

Egipatski stilovi

Melaya Leff Eskandaraneya

je zavodljivi, živahni ples. Melayom se naziva veliki vuneni šal i predstavlja mlade djevojke koje su išle na aleksandrijsku tržnicu i flertale sa ribarima. Plesačice nose uske kratke haljinice i omataju se melayom, koja im “slučajno” tijekom plesa sklizne i otkrije dio tijela.

Baladi

kao najstariji egipatski folklorni stil podrazumijeva prepričavanje događaja iz svakodnevnog života. Ruke se većinom nalaze uz tijelo, ne izvode se velike figure i većina pokreta radi se iz kukova. U ovoj vrsti plesa plesačica je prije svega posvećena sebi i svojoj izvedbi, više nego prenošenju emocija na publiku.

Saidi

je folklorni ples s bambusovim štapom s jednim zavijenim vrhom i vrlo energičan. Postoji muška i ženska verzija plesa. Žene plešu s laganijim štapom i njihov je ples puno graciozniji. Karakterističnost ovog stila je poskakivanje i rad nogama.

Fallahy

je folklorni ples koji govori o seljačkom životu. S obzirom na tematiku o kojoj se radi, pleše se s vrčevima, štapovima, košarama…

Faraonik

je teatralan stil kojim se prikazuje vrijeme faraona.

Shaaby

je nastao 70-ih godina 20.st. na ulicama Kaira i predstavlja radnički sloj. Izuzetno je veseo i razigran ples.

Raqs Sharki

je stil koji ima mnoštvo varijanti te ga svaka plesačica pleše na svoj način, ali ga bez obzira na individualan pristup odlikuje energija kojom se pleše.

Moderni Raqs Sharki

danas se češće pleše, a prepun je shimmy-ja i arabeski te se plesačica dosta kreće po plesnom podiju. Osjeti se popriličan utjecaj baleta.

Turski stilovi

Turski stil plesa veseo je, energičan i time dosta zahtjevan. Odlikuju ga veliki i žustri pokreti, a može se vidjeti i dosta okreta i plesa na podu. Turisti koji posjećuju ovu zemlju ili imaju prilike vidjeti ovu vrstu plesa, jako ga vole jer je erotičan, a plesačice su obučene u kostime s puno proreza, a često i vrlo malo materijala. Autentični turski stil pleše nekolicina plesačica kao Selma Yildiz, Eva Cernik, Tulay Karaca i Nesrin Topkapi.

Poznata podvrsta turskog stila je Ciftatelli-folklorni ples, vedar i živ koji se najčešće pleše na vjenčanjima. Poznat i zanimljiv je i Kasik havasi, folklorni ples koji se pleše s drvenim žlicama poput činela.

Romski ples

Romski ples najviše utjecaja imao je na turski stil plesa, ali je prije svega specifičan po tome što se romski plesovi razlikuju od zemlje do zemlje. Tijekom seljenja Romi su preuzimali folklorne elemente plesova naroda sa kojima su dolazili u doticaj. Postoje mnoge varijante ovog plesa poput: turskog Roman Havasi, ruskog, rumunjskog, vojvođanskog, balkan Belly (fuzija balkanskog i turskog romskog)…U romskim plesovima pleše se opušteno, veselo, uz puno pljeskanja rukama, a poželjno je unijeti dramaturgije u samu izvedbu jer se time plesač trudi prikazati pravi romski način plesa, zabave, života i slobode kojoj su oduvijek težili.

Khaleegy

Khaleegy je narodni ples koji obuhvaća teritorij Perzijskog zaljeva, a plešu ga samo žene. Ovaj se ples još naziva i “ples s kosom” jer sve žene koje ga plešu imaju dugu kosu koja je osnova upečatljivih pokreta u khaleegy-ju. Pleše se u dugim i ornamentima ukrašenim haljinama thobama, čije široke rukave plesačice drže tijekom izvedbe. S obzirom da se teško kretati u tim dugim haljinama, pokreti su sitni i brzi. Specifičnost ovog plesa je u tome da svaki pokret ima značenje, a najpoznatiji i karakterističan pokret ovog stila je ispružena ruka prema gore i lagano kimanje glavom lijevo-desno, što znači ” držim svoj mač na kojem sjaji sunce i dolazim u miru”.

Iraqi

Iraqi je plesni stil Roma iz Iraka, energičan, pomalo divlji (gledajući očima publike) i plesačica mora imati jako uvježbane mišiće vrata zbog energičnih pokreta vratom i glavom, puno jače nego u khaleegiju. Kosa je duga i raspuštena i bitan element plesa.

Raqs al saif

Ples sa sabljom ili mačem je izuzetno zanimljiva vrsta plesa. Ovaj se rekvizit nije koristio u orijentalnim zemljama već je kao vrsta plesa stvoren na Zapadu. Ipak, postoji zanimljiva legenda koja prati mistiku ovog plesa. Navodno su plesačice koje su prodavane kao ropkinje, da bi se obranile i zadržale svoju neovisnost odlučile plesati sa sabljama, mašući njima na borben način pokazujući time da se njihov život može kontrolirati, ali ne i njen duh. Bila ovo istina ili ne, ples s mačem pobuđuje velik interes publike.

Raqs shamadan

Raqs shamadan je tradicionalni egipatski svadbeni ples koji se pleše sa shamadanom na glavi. Znak je plodnosti i ljubavi.