Rekviziti

Veo (VEIL)

veoPles s velom od muslina ili svile izrazito je nježan i ženstven, a plesačica se dosta i pokriva velom, skriva iza njega i prilikom promjene ritma plesa ili zbog dramaturgije izvedbe odbacuje veo. . Dio je plesnog stila Mejance kada plesačica teatralno ulazi na scenu nakon što glazba već počne, pleše s velom i potom ga u određenom trenutku odbaci.

Publika jako voli ovu vrstu plesne izvedbe jer je mistična, zavodljiva i ženstvena.

IZIDINA KRILA (Isis wings)

krilaIzrazito efektan i moćan rekvizit, napravljen od sjajnog materijala koji kao produžetak ruke, na krajevima ima umetnut štap. Krila mogu biti napravljena iz jednog dijela ili rašivena po sredini. Kretnje su od sporih do izrazito brzih kojima plesačica pokazuje koliko se dobro snalazi kako u samim brzim pokretima tako i u prostoru.

Izidina krila nemaju povijest u zemljama istoka već su nastala u Americi kada je svojevremeno jedna plesačica burleske (Fuller) u svoj ples uvela novitet u želji za atraktivnošću te je štapove umetnula u krajeve suknje. Njen je ples bio poznat kao “serpentine dance”. Orijentalni ples preuzeo je ovu ideju gdoinama kasnije, stvorio svoj rekvizit i time obogatio ponudu našeg orijentalnog performansa.

Izidina krila neizostavan su dio nastupa i publika ga izuzetno voli.

 

Svijećnjak (SHAMADAN)

svijeceKao i za mnogo toga u orijentalnim plesovima, ne zna se sa sigurnošću porijeklo plesne izvedbe sa shamadanom.

Prevladavajuće mišljenje jest da potječe iz Egipta, točnije iz dijela svadbene procesije u kojoj je plesačica sa svijećnjakom na glavi predvodila svadbenu procesiju i tako osvjetljavala put mladenki do njenog novog doma.

Važan je dio mnogih tradicionalnih istočnjačkih vjenčanja.

 

 

ples s mačem (Raqs saif)

macPles s mačem izuzetno je atraktivan, ali i zahtjevan. Na Bliskom istoku  i Sjevernoj Africi kao plesni rekvizit koristili su ga muškarci, ali ga i često zamjenjvali štapom.

Zapadnjakinje koriste ovaj rekvizit tako prije svega balansiraju njime na glavi, ali i na grudima te na struku. Mač nije naoštren, ali nepravilnim držanjem može doći do ozljeda.

Tribal plesačice koriste marame ili slične podloge na glavi dok orijentalke plešu s mačem na kosi. Stoga ovaj rekvizit koriste napredne plesačice koje mogu kontrolirati svoje pokrete. Bitna stvar je odabir glazbe, koja mora biti mistična kao i sam ples.

 

 

 

 Lepeze s velom (FAN VEILS)

fanPorijeklo plesa s lepezama potječe iz Kine i Japana i nema izvorne veze s Bliskim istokom i orijentalnim plesovima.  Zna se kao je tradicionalni ples Japana upravo ples sa lepezom.

Pretpostavke su da je u svijet trbušnog plesa ušao zahvaljujući, kome drugome nego i opet Romima. Bio je sastavni dio kabaret predstava, a gdje drugdje nego u Americi.

 

Činele (ZILLS)

cineleMetalni instrument koji je inačica kastanjeta, a stavlja se na palac i srednji prst. Često korišten u orijentalnom plesu. Činele nisu solo instrument, već se koriste tijekom pjesme, kao dopuna kretnjama i ritmu. Nose se na palcu i srednjem prstu i dolaze u raznim veličinama.

Prilikom upotrebe činela treba paziti na ritaml i sinkronizaciju prstiju. Isprva se uči korištenje činela bez plesa dok se ne stekne rutila i dok se ne uđe u obarazac tog specifičnog ritma

Porijeklo vuku iz Turske, a zna se da su korištene i u Perziji. Imaju karakterističan visoki zvuk. Najčešće se koriste u tribal plesovima, ali se može vidjeti i u orijentalnom.

Svijeće (CANDELS)

svijece1Rekvizit koji se drži na dlanovima i s kojima se rade se kružni pokreti, osmice. Ritam pjesme na koju se pleše sa svijećama, spor je, a pokreti nježni.

Prilikom plesa mora se paziti da se plamen svijeće ne ugasi, baš kao i kod svijećnjaka.

Ples sa štapom (SAIDI)

stapSaiidi je ples gornjeg dijela Egipta. Mogu ga plesati i žene i muškarci iako ga ispočetka žene uipće nisu plesale.  Kada je Mahmoud Reda započeo stvaranje svoje plesne trupe, uvođe nja folklora u orijentalni ples i kada je ustvari započeo stvaranje orijentalnih stilova, uveo je žene u ovaj ples.

Saiidi je ustvari prikaz borilačke vještine zvane tahtib. Žene koriste laganiji štap, zakrivljen na jednom kraju, a muškarci znatno teži,a  često plešu i sa dva štapa.

Saidi štap često se miješa sa štapom za baladi koji izgleda kao drška kišobrana, odnosno, ima zakrivljen kraj.