Rekviziti

Veo

veoPles sa velom od muslina ili svile izrazito je nježan i ženstven, a plesačica se dosta i pokriva velom, skriva iza njega i prilikom promjene ritma plesa ili zbog dramaturgije izvedbe odbacuje veo. Publika jako voli ples sa velom jer je mističan, zavodljiv i ženstven.

Isis wings

krilaIzrazito efektan rekvizit, napravljen od sjajnog materijala koji kao produžetak ruke na krajevima ima umetnut štap. Krila mogu biti napravljena iz jednog dijela ili rašivena po sredini. Kretnje su od sporih do izrazito brzih kojima plesačica pokazuje koliko se dobro snalazi kako u samim brzim pokretima tako i u prostoru.

Svijećnjak

svijeceKao i za mnogo toga u orijentalnim plesovima, ne zna se sa sigurnošću porijeklo plesne izvedbe sa shamadanom. Prevladavajuće mišljenje jest da potječe iz Egipta, točnije iz dijela svadbene procesije u kojoj je plesačica sa svijećnjakom na glavi predvodila svadbenu procesiju i tako osvjetljavala put mladenki do njenog novog doma.

Mač (Sablja)

macOvi rekviziti se prije svega balansiraju na glavi, ali i na grudima i na struku. Mač nije naoštren, ali nepravilnim držanjem može doći do ozljeda. Stoga ovaj rekvizit koriste napredne plesačice koje mogu kontrolirati svoje pokrete. Bitna stvar je odabir glazbe, koja mora biti mistična kao i sam ples. Izrazito atraktivan rekvizit.

 Lepeze s velom

fanPorijeklo plesa s lepezama potječe iz Kine i Japana i nema izvorne veze sa Bliskim istokom i orijentalnim plesovima. Pretpostavke su da je u svijet trbušnog plesa ušao zahvaljujući, kome drugome nego i opet Romima.

Činele

cineleMetalni instrument koji je inačica kastanjeta, a stavlja se na palac i srednji prst. One nikada nisu solo instrument, već se koriste tijekom pjesme, kao dopuna kretnjama i ritmu.

Svijeće

svijece1Rekvizit koji se drži na dlanovima i s kojima se rade se kružni pokreti, osmice. Ritam pjesme na koju se pleše sa svijećama, spor je, a pokreti nježni. Prilikom plesa mora se paziti da se plamen svijeće ne ugasi.

Saiidi (Ples sa štapom)

stapMogu ga plesati i žene i muškarci. Žene koriste laganiji štap, zakrivljen na jednom kraju, a muškarci znatno teži.