Orijentalni ples

Orijentalni plesovi, koji podrazumijevaju plesne stilove Srednjeg i Bliskog istoka, kako svojom izvedbom, tako i poviješću privlače pažnju.

Istina je da je pod utjecajem Zapada ovaj ples izgubio na izvornosti i prilagodio se turističkim potrebama i efektima scenskog nastupa, ali umjetnička forma orijentalnih plesova traje usprkos promjenama i prilagodbama novim vremenima.

Postoji mnogo podvrsta ovog plesa, a najpoznatiji su egipatski i turski stil.

Egipatski stil plesa odlikuju opušteniji i naglašeniji pokreti kukovima te mekani i ženstveni pokreti ruku koji pokazuju žensku figuru. Sastavni dio ove vrste plesa koji ga čini još ljepšim su elementi baleta. Egipćani cijene emocije koje plesačica uspjeva prenijeti na publiku te smatraju da je plesačica sve bolja s godinama. Poznate egipatske plesačke legende su Samia Gamal, Tahiya Karioka, Naima Akef. Zahvaljujući egipatskom koreografu Mahmoudu Redi, u ovaj stil plesa uvode se elementi baleta.

Turski stil plesa veseo je, energičan i time dosta zahtjevan. Odlikuju ga veliki i žustri pokreti, a može se vidjeti i dosta okreta i plesa na podu. Turisti koji posjećuju ovu zemlju ili imaju prilike vidjeti ovu vrstu plesa, jako ga vole jer je erotičan, a plesačice su obučene u kostime s puno proreza, a često i vrlo malo materijala. Autentični turski stil pleše nekolicina plesačica kao Selma Yildiz, Eva Cernik, Tulay Karaca i Nesrin Topkapi.