Slavne orijentalne plesačice

Par riječi o slavnim orijentalnim plesačicama koje već desetljećima inspiriraju generacije plesačica. Ovo su samo neke iz plejade diva orijentalnog plesa.

Mnoge od njih plesale su tijekom zlatnog doba egipatske kinematografije, 1950-ih te su začetnice kabaret stila trbušnog plesa kakav danas poznajemo.

  1. Badia Masabni:

Osnivačica “Opera Casina” u Egiptu i inspiracija za raks sharki ili egipatski kabaret stil, kakav poznajemo danas. U Opera Casina nastupali su komičari, pjevači i plesači iz raznih zemalja. Njezina ciljna publika bile su više klase i zapadnjaci za koje je kreirala stil trbušnog plesa koji je uključivao zapadnjačke elemente. Zvijezde kao što su Tahia Carioca, Samia Gamal, Naima Akef i mnoge druge započele su svoje karijere u Badijinom “Opera Casinu”.

2. Tahiya Karioka:

Bila je jedna od plesačica tzv. zlatnog doba (Golden era). Kao tinejdžerica je zbog sukoba s obitelji pobjegla u Kairo, gdje je započela karijeru plesačice i upoznala se s Badijom Masabny. Počela je plesati u Badijinoj trupi i uskoro postala slavna te glumila u 150 filmova.

3. Samia Gamal:

Kao i Tahiya Karioka, karijeru je započela u kasinu Opera Badije Masabni. Trenirala je balet i moderni ples te vrlo brzo postala poznata i glumila u filmovima, uključujući „Ali Baba i četrdeset razbojnika“ (1954.) s francuskim komičarom Fernandelom i „Dolina kraljeva“ (1955.) s Robertom Taylorom. Samyina filmska karijera vezana je uz njezinu ljubavnu priču s Faridom el-Atrashom, slavnim libanonskim skladateljem, pjevačem i sviračem ouda, od kojeg se na kraju razišla jer ju je on odbio oženiti. Stil Samije Gamal prepoznatljiv je po njenom plesu s velom, gracioznim pokretima ruku i eleganciji.

4. Naima Akef:

Zajedno s Tahiyom Kariokom i Samyom Gamal, Naima Akef bila je jedna od zvijezda “zlatnog doba” egipatske kinematografije. Karijeru je započela radeći za Badiju Masabni. Naima je također glumila u mnogim filmovima i kazališnim predstavama te osvojila prvu nagradu na festivalu Boljšoj teatra u Moskvi.

5. Hekmet Fahmy:

Radila je u kabaretu Kitkat kojeg je osnovala Beba Ezzedin (bivša plesačica u Opera Casinu). No ono po čemu je još i više poznata jest činjenica da je bila uključena u špijunažu u Egiptu tijekom Drugog svjetskog rata. Kao egipatska nacionalistica, svojim je šarmom izvlačila informacije od Engleza i proslijeđivala ih Nijemcima.

6. Shafiqa Al-Qibtiyya:

Rođena je u Kairu 1851. godine i bila je učenica Shooqa, prve orijentalne plesačice u Egiptu. Za nju kažu da je prva plesala sa shamadanima.

7. Beba Ezzedin:

Bila je plesačica zlatnog doba Egipta te je otvorila vlastiti klub “Kitkat”.