Ples kao lijek

Psihologija kaže kako zrelost osobe mjerimo srećom i zadovoljstvom.

Postoje kulturne i moralne predrasude jer ovaj ples pojedinci etiketiraju kao vulgaran. Tome su pridonijeli i filmovi u kojima je pogrešno prikazan , ali svoju ulogu u tome svakako imaju i religije , barem one koje ortodoksno gledaju na seksualnost. Također, na samim je plesačicama velika odgovornost da plesno i kostimografski prikažu orijentalni ples u pravom svjetlu umjetnosti.

  • Orijentalni ples jača mišiće i olakšava napetost kralježnice; jača zdjelicu; jača prvenstveno mišiće torza i zdjelice te smanjuje bolove u vratu
  • Jača koštanu strukturu, odnosno, pomaže kod osteoporoze, a poboljšava se i tok sinovijalne tekućine u zglobovima
  • Kontrolira rad trbušnih i zdjeličnih mišića što olakšava porod i predmenstrualne tegobe
  • Poboljšava pravilan stav, jača samopouzdanje i pomaže u rješavanju stresa i kompleksa: sve n avedeno terapeutski je dio ovog plesa!!!
  • Trbušni ples sjajan je stimulator serotonina!!!
  • Ples je meditativan i u njemu je neizostavna veza uma i tijela

Tehnika je nešto što se uči, ali je najvažnije prevazići prepreke u sebi te zavoljeti svoje tijelo i sebe.

Žene su često nezadovoljne sobom zbog prevelikih i vrlo često nerealnih očekivanja okoline, a pogotovo patrijarhalnog stava okoline u kojoj žive. Vrlo često su odgajane na način da se srame svog tijela i seksualnosti te tako u konačnici izgube i svoj identitet.

Orijentalnim plesom mogu se baviti sve žene, bez razlike, neovisno o godinama i izgledu. Usuđujem se reći, ovo je jedan od najsenzualnijih i najprirodnijih plesova  za žene.