Žena i plesačica

Znam, ovo će zvučati kao floskula, ali doista nije lako biti žena plesačica i to još (pa kako mi je samo to moglo pasti na pamet) orijentalna, ili po narodski, trbušna plesačica.Pitate se zašto? Zato što još uvijek popriličan broj ljudi i ne samo muškaraca, da budemo posve iskreni, a ja kao žena žalosna, smatra kako je dovoljno vidjeti i zamisliti u glavi sliku koju žele ili smatraju da su vidjeli, poimati tu ženu kako njihovom umu odgovara, a zaboraviti pri tome da su još u osnovnoj u školi učili (i evidentno nisu naučili) kako je bitno shvatiti tekst i izvući pouku iz njega, ne samo buljiti u okvir i naslov. Zaboravili, kako nikoga ne treba procjenjivati kroz prizmu predrasuda. A sa tim se najteže izboriti.


Svijet bi bio puno ljepši da su bolje savladali zadano gradivo, a čija bi usvojenost olakšala naše međusobno razumijevanje. Ljepota ljudskosti je u različitosti i prihvaćanju iste.Daleko od toga da žena koje prodaju plesačku priču nema, umotanih u nešto krpica koje nazivaju kostimom, plešući nešto što nazivaju plesom pa ste možda stoga ostali zbunjeni, a mi te tužne stvarnosti itekako postale svjesne. Svjesne stigme koja nas prati i protiv koje se borimo.
Stoga, dragi moji, čitajte, doista čitajte i pokušajte shvatiti kako je kostim u kojem se naša plesačka tijela nađu upravo to, kostim. Kako je ples koji plešemo upravo to, ples i kako je posao kojim se bavimo upravo to, posao. Kako ono što smo mi: djevojke, žene, majke, bake, sestre, nečije djevojke, supruge, nisu ništa  drugo nego osobe koje vole ono što rade i koje se neće ukalupiti u kvazi moralna razmišljanja da je samo žena zakopčana do grla prava žena i vrijedna poštovanja. Jer nije.
Orijentalni ples umjetnost je za koju treba imati hrabrosti u ovom svijetu licemjerja i nametnutih moralnih normi, muškaraca koji love u mutnom i žena lažnih moralistica. Ovo je umjetnost koju nisu srušile ni nekadašnje zabrane javnih nastupa. Ovo je umjetnost koja preživljava sve pokušaje degradacija kroz ples, pokrete, kostime pa tako i samu instituciju žene.
Muškarac koji voli plesačicu ne voli kostim, pokret ni ples. Ne, on ne voli ništa od navedenog. On voli nju jer je žena, jer je čovjek, jer je individua koja se, između ostalog, bavi i plesom.