Prijateljstvo koje se uzima u malim količinama

Kažu da postoje tri vrste egoista:
egoisti koji sami žive i daju drugima da žive; egoisti koji sami žive ali ne daju drugima da žive; i na kraju, egoisti koji niti sami žive niti drugima daju da žive.

 

Ego u suštini nije loša stvar ako ga se uzima u malim dozama, bilo iz naše nutrine, u želji da se dignemo iz nesigurnosti i postanemo samosvjesniji, bilo iz vanjskog svijeta, kada željni pažnje i uspjeha kojeg imaju neki drugi ljudi i sami postajemo otvoreniji za primiti veće količine ega, a u cilju dostizanja osobe koja nas je potakla na to.
Ali tu i leži srž problema. Onih koji niti sami žive niti daju drugima da žive.
Količina njihovog ega prerasta granicu do koje ego pokreće i hrani osobu koja želi biti bolja i prekoračuje granicu čovječnosti. Zašto čovječnosti? Zato jer ego jede svoju djecu i svojom prisutnošću zagađuje okolinu i nagriza sve oko sebe.
Zato jer ego nikad ne putuje sam iako je na prijestolju i u začetku svega. Ego voli društvo zavisti, ljubomore i pohlepe, a nije mu strana ni mržnja. Društvo je to koje ne želim nikome, ali ga često susrećem i uvijek se iznova iznenadim koliko umije biti grandiozan.

Bavim se plesom. Već dosta vremena. Bavim se sobom, osobno i plesački, majčinski, ljubavno i prijateljski. Bavim se egom, svojim, kojeg pokušavam staviti u podnožje prijestolja ljubavi koja je srž mog života i plesne priče. Bavim se egom drugih i ne zato jer želim, već što me uvlače u svoje ego priče, posredno i neposredno. Bavim se da bi ih shvatila i obranila se od istih.
Kada se bavite onim što volite i kada to radite uspješno, morate postati svjesni da ćete se susretati s mnoštvom egomanijaka, koje vaš uspjeh smeta..ma ne toliko ni uspjeh, jer to je riječ koju vam ne žele prispojiti, već ljubav koju širite i koju oni ne mogu shvatiti.
Oni ne vole dovoljno ni sebe ni druge.
Sebe, jer ih je ego preuzeo, druge, jer im nemaju što dati osim ega i njegovog smrdljivog društva.

Stavljajte ego poput pafema, malo i na mjestima na kojima najviše miriši. On je naš prijatelj, ali jedini koji se uzima u malim količinama.